Klimaatcommunicatie

Leer bruggen te bouwen als het spannend wordt, belangen uit elkaar liggen, of als jouw gesprekspartners onverschillig lijken.

Dagtraining klimaat communicatie (KC2)
- i.s.m. de Deep Change Academy

“Moet dat nu allemaal? Het klimaat verandert toch altijd?” Deze zin, of een variant hierop, zoals  “belangrijk, maar…” heb je vast wel eens gehoord.

Hoe kan je gesprekken over klimaat en duurzaamheid zo voeren dat ze niet polariseren, langs elkaar heen gaan of doodslaan, maar juist bruggen bouwen?
Die bruggen zijn nodig omdat emoties, wereldbeelden en verschillende belangen en waarden meespelen.

Hoe kan je ervoor zorgen dat deze verschillen en emoties de bron worden van een waardevolle uitwisseling van mogelijkheden en motivatie? Hoe kun je de laag van gedeelde menselijkheid en wens voor vooruitgang samen aanraken?

In plaats van blijven hangen in intellectuele dooddoeners of botsende belangen, die de boel op slot zetten?

Voor wie?

Jij wilt echt verbinding over het klimaat met collega’s, bestuurders, wijkbewoners of privé.

Je wil anderen vanuit hún perspectief en waarden begrijpen en motiveren om samen in actie te komen.

Bijvoorbeeld omdat jij duurzaamheids coördinator of manager bent in je organisatie; communicatie professional; projectleider of adviseur in duurzaamheid.

Inhoud

Leer op deze dag de grondbeginselen van conflict, dialoog, verbinding én wat dit van jou zelf vraagt. Het gaat erom je bandbreedte van ontspannen aanwezig blijven te vergroten voor de ontmoeting met de weerstand van de ander (holding space).

Als je weet wat jij nodig hebt om innerlijke conflicten niet te projecteren op anderen. Je eigen en andermans zenuwstelsel goed leert lezen, word je vaardiger in (co-)reguleren van je eigen en andermans zenuwstelsel. Zo kan verbinding, nieuwsgierigheid en – uiteindelijk- verandering ontstaan. Als je in staat bent sterke emoties of onverschilligheid te transformeren zul je effectiever zijn voor een transformatie van het systeem dan wanneer je ‘de vijand’ of ‘de onverschillige’ wilt bestrijden.

Begeleiding

Deze dag wordt gegeven door Serving Life in samenwerking met Manu Busschots onder de vlag van de Deep Change Academy.

Manu is oprichter van Stichting Klimaatgesprekken en begon in 2007 als opleider van (team)coaches. Sindsdien verdiepte hij zich jaarlijks in manieren om mensen in beweging te krijgen en belangen bij elkaar te brengen, geïnspireerd door coaching, klimaatpsychologie, de methodiek van KlimaatGesprekken en conflictkunde

Praktisch en Kosten

Deze dag (KC2) is van 9.30-17.00 uur, in Amersfoort, op 5 mn. lopen van het station, met parkeerplek voor de deur.

De dag is onderdeel van een tweedaagse training KC1+2.
De kosten voor deelname, inclusief vega lunch, zijn 645,- euro p.p. voor de twee trainingsdagen (excl. BTW). In overleg kan de KC2 dag los afgenomen worden. Per groep zijn er 2 solidariteits-plekken beschikbaar voor 325,- euro (excl. BTW). De groep is 6 - 10 mensen.

De eerstvolgende datum vind je in het aanmeldfomulier.

Aanmelden dagtraining

Ervaringen

“Wil je meer weten wat er intern en vaak onbewust bij jezelf en anderen gebeurt in klimaat communicatie, dan is deze training/cursus een aanrader!”
Marije Boersma
COtweeneutraal
“Superleerzaam: de focus op behoeften in geweldloze communicatie en de link met het autonome zenuwstelsel, hoe je dat opmerkt bij jezelf en anderen. En hoe je dan uit een freeze of vecht/vlucht komt.”
Anoniem
“Ik heb geleerd dat het slim is om geoefend te hebben en wat antwoorden paraat te hebben, zodat je niet bevriest. Al met al was het heel leerzaam en waardevolle stof, veel punten gaven een ‘aah’ momentje. Met name over hoe dingen over komen.”
Anoniem

In the press