Help jongeren hun rol vinden voor het klimaat

Doe mee aan landelijke meshwork sessies met als doel: 1 platform maken dat inspirerende voorbeelden, opleidingen en werkplekken voor jongeren bijeen brengt.

“De jongeren zullen het moeten doen…”

Uit Trouw artikel van 8-8-2023
"Klimaatverandering. Het is een urgent thema. Gevoelens van angst, rouw, verdriet en boosheid om het klimaat komen veel voor onder jongeren. Zo’n 59 procent van de jongeren maakt zich zeer tot extreem veel zorgen om het klimaat, bleek uit een onderzoek van de Britse psychotherapeut Caroline Hickman waarin ze tienduizend jongeren tussen 16 en 25 jaar uit tien landen ondervroeg."

Klimaatverandering is het type dreigende thema dat ons zenuwstelsel aanzet tot bevriezen en verlammen. Het immobiliseert.

Ondertussen zijn jongeren degenen die het meest de rekening gepresenteerd krijgen van onze leefstijl buiten de grenzen van aarde.

'De jongeren zullen het moeten het doen' wordt er dan vervolgens gezegd.

Maar WAT dan, en HOE dan? Wat wordt mijn werk, mijn ROL?

Een enorme dissonant: tussen het huidige aanbod en het werk dat écht nodig is

Als diezelfde jongeren vanuit hun schoolbankje kijken naar de vraag: wat wil ik later worden, waar ga ik straks werken, is er een ENORME dissonant.

Tussen wat er aan type werk en opleiding te krijgen is. Versus de opleidingen en bedrijven die keihard nodig zijn: degenen die werken aan alle facetten van het veranderende klimaat:

Ze zijn er wel: die zaadjes van het nieuwe: bedrijfjes, innovatieve plekken, ideeen, leefgemeenschappen, mensen die wat ze als nodig zien gewoon zijn gaan DOEN. Opleidingen, werkplekken, leerplekken. In alle thema's die nodig zijn:
Van permacultuur; herbebossing; soil; waterzuivering; plastic soup opschonen; koraal herstel; biodiversiteitsherstel; biomimicry, echt 1 footprint wonen en leven..

Alle werk inspiratie verzamelen op 1 plek

Noem ze maar eens allemaal op: de thema's waar aan gewerkt moet worden.

Vind ze maar eens allemaal: de inspirerende voorbeelden, bedrijven, opleidingen...

Maar van dit alels maar eens een overzciht: zodanig dat het jongeren helpt koers bepalen: om na het zien van een subprobleem dat hen raakt, ook concrete handvaten te vinden om aan de slag te gaan: wat kan ik doen? Wat wordt mijn rol, mijn werk? Precies dat, beoog ik met de oproep op deze webpagina.

Help verzamelen: doe je mee?

Mijn visioen is: samen een website creeren waar jongeren en hun ouders terecht kunnen voor inspiratie; concrete ideeen; opleidingen, bedrijven en meer. Op het subthema rondom klimaat dat hen raakt. Waar ze wat mee willen. Om die website samen mogelijk te maken heb ik jullie hulp en input nodig.

HOE?

Via zogenaamde gefaciliteerde meshwork sessies door het hele land. Avonden waarin we bij elkaar komen om thema's en alle bijbehorende inspiratie te verzamelen en vastleggen.

De locaties en data hiervoor ben ik nog mee bezig, ik wil 2024 beginnen.Als je bij wilt dragen: als ouder; jongere of vanuit de hoedanigheid van jouw bedrijf of kennis: schrijf je dan hier in op de maillijst om op de hoogte gehouden te worden van de aankomende meshwork sessies en locaties!

Op de maillijst

In the press